Prostor_66

PROSTOR BANNER

Meteor na zemlji

Robna kuća u Južnoj Koreji/OMA ARCHITECT.

Robna kuća Galleria nova je monolitna građevina od kamena i stakla koja je nedavno završena u kvartu Gwanggyo u Južnoj Koreji. Nova kompanija je šesta i najveća grana franšize visoke cjenovne moći u vlasništvu Hanvhe, a dizajnirala je arhitektonska firma OMA u partnerstvu sa lokalnom korejskom arhitektonskom firmom Gansam. Dizajnirana je kao zaštitno mjesto za stambeni kvart u toj oblasti.

Galleria je prva i najveća franšiza robnih kuća u Koreji osnovana 1970-ih i od tada ostaje na čelu premium maloprodajnog tržišta u toj zemlji i šesta je grana Gallerije. Smještena u središtu ovog mladog urbanog razvoja okružena visokim stambenim kulama, kameni izgled Galleria čini je prirodnom tačkom javnog života u Gwanggyo-u. Robna kuća se nalazi između parka jezera Suwon Gwanggyo i sveprisutnih zgrada u gradu: sjecište prirode i urbane sredine. OMA kanališe prirodno okruženje za ovaj smjeli dizajn dok ga dopunjava okolnim visokim zgradama. Oni koji uđu u zgradu cirkulisaće kroz kamene putanje koje će dovesti do „javne petlje“ koja nudi skrivene vidike grada. 

Galleria concept

Gwanggyo, novi južnokorejski grad oko sat vremena vožnje od Seula, satelit je za relativno dobrostojeće mlade porodice koje rade u glavnom gradu, ali donedavno je većina njegovih ulica bila prekrivena visokim, blagim trgovačkim i stambenim jedinicama. Sada je nova zgrada luksuzne robne kuće poremetila tu monotoniju, izgledajući kao meteor koji je pao na zemlju. „Obično se grad postepeno gradi oko centra, dodajući slojeve tokom vremena, ali Gwanggyo nije imao ništa i trebalo mu je sidro. Iako su vlasnici zgrade Hanvha Galleria željeli da daju snažnu vizuelnu izjavu - prodavnica je njihova najnovija i najveća ispostava u 50-godišnjoj istoriji - oni su takođe željeli tradicionalni raspored robnih kuća koji će biti efikasan za rad i brz za izgradnju.

Robna kuća ima teksturiranu mozaičnu kamenu fasadu koja evocira prirodu susjednog parka. Izgledajući kao isklesan kamen koji izlazi iz zemlje, robna kuća je vizuelno sidro u gradu. Javna ruta ima višeslojno stakleno pročelje koje je u suprotnosti s neprozirnošću kamena. Kroz staklo, maloprodaja i kulturne aktivnosti iznutra se otkrivaju prolaznicima grada, dok posjetioci u unutrašnjosti stiču nove vidike u doživljavanju Gwanggyo. Oblikovan nizom kaskadnih terasa, javna petlja nudi prostore za izložbe i performanse.

03 GALLERIA GWANGGYO

Mjesto na kojem se sudaraju maloprodaja i kultura, grad i priroda, Galleria in Gwanggyo nudi nešto drugačiji odnos od predvidljivosti kupovine.


Rješenje OMA-e bilo je da obloži jednostavnu kvadratnu konstrukciju od betona i čelika u spektakularnu mozaičku fasadu od 138.000 komada. Komadi od 14 različitih vrsta granita, daju spoljašnjosti organski, teksturni kvalitet koji se prožima između glatkoće i hrapavosti. Geometrijska staza od stakla i čelika uzdiže se sa trotoara oko čitavog objekta i do parka na krovu. Na nekim mjestima petlja čini dio zgrade veličine 1,6 miliona kvadratnih metara; drugdje se istiskuje kao konzolni prostor koji se može koristiti za događaje.


“Prvi put kada smo došli u Gwanggyo, cijeli grad se osjetio kao jedno veliko privremeno stanje, a nedostajalo mu je osećanje trajnosti”, objasnio je partner OMA Chris van Duijn. “Zato smo projekat zamislili kao tačku gravitacije - u obliku kamene kocke, kao da je porijeklo grada”. Zgrada u obliku kocke obučena je u teselirane trouglove od kamena. Mješavina bež, braon i zemljane boje upotrijebljena je tako da zgrada izgleda kao kamena ploča ili presjek zemlje.

Rješenje OMA-e bilo je da obloži jednostavnu kvadratnu konstrukciju od betona i čelika u spektakularnu mozaičku fasadu od 138.000 komada. Komadi se sastoje od 14 različitih vrsta granita, daju spoljašnjosti organski, teksturni kvalitet koji se prožima između glatkoće i hrapavosti. Geometrijska staza od stakla i čelika uzdiže se sa trotoara oko čitavog objekta i do parka na krovu. Na nekim mjestima petlja čini dio zgrade veličine 1,6 miliona kvadratnih metara; drugdje se istiskuje kao konzolni prostor koji se može koristiti za razne događaje. 

05 GALLERIA GWANGGYO

Unutra je maloprodaja slojevita prema tradicionalnim linijama na različitim spratovima. Zgrada se sastoji od 18 spratova: dvanaest iznad zemlje, šest ispod, uključujući pet nivoa parkinga. Pored maloprodaje, na najvišem spratu se nalazi VIP salon, kulturni centar (koji nudi časove kuvanja i umjetnosti) i nekoliko YouTube studija. Skoro polovina zgrade je potopljena. Kada se podovi i maloprodaja spoje, dolazi se do nečeg vrlo zanimljivog - nove mogućnosti, a da se međusobno ne kompromituju. Takođe nudi drugačiji način povezivanja tradicionalne maloprodaje sa spoljašnjošću i ubrizgava različitu energiju na svaki sprat.


Posebna pažnja posvećena je stvaranju petlje kao da je lagana i prozirna uz značajnu vezu sa zgradom. Svaki čelični čvor sa 3D štampanom fasadom je jedinstven da održava nepravilni volumetrijski izraz i integriše fasadu i primarnu strukturu u jedan element. Iako je dizajn mozaika razvijen korišćenjem Rhino modeliranja, van Duijn kaže da su najprije njegov tim i njihov klijent sa krova posmatrali obližnji park jezera Suvon Gwanggyo i pregledali izbor različitih granitnih blokova iz cijelog svijeta kako bi se osiguralo da će njihovi tonovi evocirati osjećaj arhitekture koja je postojala od prvobitne izgradnje grada.


Razbijanje geometrijskog oblika robne kuće na deset spratova je višestrani prolaz od stakla koji je omotan oko zgrade, a pruža se sa fasade. Na svim nivoima postoji odnos između petlje, centralnog prostora i okolnih prodavnica. Prolaz sa zatvorenim staklom počinje u nivou tla i dvaput prolazi oko zgrade, pružajući pristup svakom spratu i na kraju krovnoj terasi. Zgrada uključuje drugi, više javni program orijentisan od maloprodaje, uključujući kulturni centar i krovnu baštu na najvišim nivoima zgrada. Petlja bi trebalo da privuče ljude da se kreću dugim putem od trotoara do krova i podstakne da se odvijaju druge aktivnosti osim samo maloprodaje.

06 GALLERIA GWANGGYO

09 GALLERIA GWANGGYO

Gornji spratovi robne kuće, rezervisani su za slobodno vrijeme. Osmi sprat sadrži kafiće i restorane, deveti i deseti bioskop sa više ekrana, a jedanaesti prostor opisan kao “salon i akademija”. Galeria se nada da će robna kuća Gwanggyo, njegova šesta, ponuditi svojim kupcima drugačiji eksperiment za pojam standardne prodavnice.

“Zahvaljujući saradnji sa svjetskom arhitektonskom kompanijom OMA, ona je dobro prihvaćena kako u zemlji, tako i u inostranstvu zbog svoje kreativne arhitekture koja se razlikuje od tipičnog formata robne kuće”, rekao je predsjednik i direktor kompanije Hanvha Galleria Eun Soo Kim. Očekuje se da postane jedinstvena znamenitost koja predstavlja Koreju i svijet, pružajući novu inspiraciju kupcima. 

08 GALLERIA GWANGGYO

Centralno jezgro liftova služi za uspostavljanje odnosa između svakog sprata i prizemlja, tako da se građevinom lako kreće. Posebna pažnja posvećena je stvaranju petlje kao da je lagana i prozirna uz značajnu vezu sa zgradom. Svaki čelični čvor sa 3D štampanom fasadom je jedinstven da održava nepravilni volumetrijski izraz i integriše fasadu i primarnu strukturu u jedan element. Iako je dizajn mozaika razvijen korišćenjem Rhino modeliranja, van Duijn kaže da su najprije njegov tim i njihov klijent sa krova posmatrali obližnji park jezera Suvon Gwanggyo i pregledali izbor različitih granitnih blokova iz cijelog svijeta kako bi se osiguralo da će njihovi tonovi evocirati osjećaj arhitekture koja je postojala od prvobitne izgradnje grada.

“Pogledali smo boje grada koje su blijede - od bijele i sive do bež - i testirali smo različite vrste kamena protiv stvarnih obrisa i kombinacija boja i kako bismo utvrdili da je gustina bila odgovarajuća“, kaže van Duijn. „Željeli smo da izgleda kao da je zgrada eksplodirala, a boje se mogu naći u okolini.

pripremila: Sandra Vahtel
foto: Hong Sung Jun for OMA

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!