Prostor_66

PROSTOR BANNER

WÜRTH Srbija trening i test centar

Preseljenjem odsjeka logistike iz Surčina u novi centar u Inđiji, u objektu centrale kompanije WÜRTH Srbija oslobođen je prostor površine 864 m². Ovaj prostor predviđen je za otvaranje novog Pick & Go prodajnog mjesta, kao i novog trening i test centra kompanije, sa pokaznim centrom za prezentaciju i demonstriranje karakteristika najsavremenijih mašina iz WÜRTH ponude.

Oslobođeni prostor bio je jedinstven skladišni prostor bez mnogo autentičnog karaktera, nalik na industrijski. Monolitni industrijski pod od glačanog betona probijen je kolonadama stubova na koje je oslonjena prefabrikovana betonska rebrasta tavanica. Visoko podignuti prozori raspoređeni u kontinualne trake omogućavaju gotovo ravnomjerno prirodno osvjetljavanje tokom čitavog dana. Pregrađivanjem prostora površine 324 m² za Pick & Go kome je pristup omogućen direktno iz hola upravnog dijela objekta, za ulaz u trening i test centar preostala su postojeća industrijska rolo vrata, koja su do tada uglavnom korišćena za omogućavanje prolaza transportnim vozilima. Karakteristike konstrukcije i postojećih elemenata, kao i potencijal uočen u kvalitetu prirodnog osvetljenja postali su inicijalni ulazni parametri za konceptualizaciju rješenja novog trening i test centra.

vurt2

Intervencija u prostoru morala je biti nenametljiva i svedena u što je većoj mjeri moguće, kako bi se kvaliteti uočeni u nasleđenom skladištu sačuvali, a njihova dejstva na korisnika pojačala. S obzirom na to da je jedan od osnovnih zahtjeva bilo pregrađivanje prostora na autonomne cjeline, sa ciljem očuvanja ambijenta čijem kvalitetu najviše doprinosi postojeće prirodno osvjetljenje, kao osnovni materijal za pregrađivanje izabran je svjetlopropusni polikarbonat. Prostor od 540 m2 podijeljen je podužno zidom od polikarbonata na dva površinski jednaka, ali programski različita dijela. Prvi prostor obuhvata kavez koji služi kao pokazni centar za CNC i mašine za sječenje laserom i plazmom, kao i prostoriju za testiranje proizvoda iz širokog asortimana kompanije, dok se iza velikog pregradnog zida nalazi višenamjenski prostor koji se lako može transformisati i prilagoditi bilo kojoj programskoj potrebi korisnika.


Prostor je opremljen stolovima koji se mogu jednostavno sklopiti i pomjerati, radi lakšeg skladištenja, kao i udobnim stolicama u korporativnim bojama kompanije, koje se posebno ističu u čistoj paleti materijala i nenametljivih boja primjenjenih u prostoru.


Pregradni zid od polikarbonata, dugačak je 30 m i obuhvata centralnu kolonadu stubova čije dimenzije diktiraju njegovu debljinu od 40 cm. Potkonstrukcija zida izrađena je u potpunosti od čeličnih kutijastih profila kvadratnog presjeka i sastoji se od dva velika paralelno postavljena, međusobno ukrućena roštilja. Cjelokupna konstrukcija presvučena je panelima od polikarbonata smještenih u ramove širine jedan metar. Ritmičnom distribucijom mliječnobijelih i prozirnih panela na obje konstruktivne ravni ostvaruje se utisak lakoće zida uprkos njegovim velikim dimenzijama. Zid je na tri pozicije prošupljen otvorima koji dubinom dovratnika stvaraju intenzivan vizuelni kontrast u odnosu na postavljene polikarbonatne ploče. Na prednjoj strani zida nalazi se kontinualna čelična greda kao dodatno ojačanje šinama kliznih vrata velikih dimenzija. Visina vrata predimenzionisana je sa namjerom da ne poremeti konstruktivni ritam ploča, a OSB kao materijal njihove završne obrade odabran je kao kontrast u teksturi i boji. Paneli OSB-a, ugrađeni u vrata, ofarbani su u crno, osim u središnjoj zoni koja je ostala neobrađena kako bi ispratila pravac kontinualne police od istog materijala, dugačke 30 m, ugrađene u zid sa druge strane.

vurt3

Iza zida od polikarbonata, montirana su dva sistema pregradnih panela za brzu i jednostavnu transformaciju prostora. Ovo sistemsko rješenje omogućava da jednostavnim pomjeranjem pregradnih panela cjelovit prostor može postati niz individualnih učionica ili kancelarija, sala za konferencije, izložbena galerija, čak i prostor za korporativne proslave. Svaki od pregradnih panela pojedinačno je okačen u jednoj tački na konstruktivnu rešetku, koja, takođe obložena polikarbonatom, ima ulogu svjetlarnika između pregrađenih prostora. Viseće crne linijske svetiljke dužine dva i tri metra postavljene su naizmjenično u visini šine koja nosi pregradne panele sa čijim crnim ivicama od dihtung guma prostoru daju kontrast i karakter crteža. Pozicija na koju su svetiljke postavljene, formirajući jednu ravan, vizuelno snižava prostor, doprinoseći na taj način utisku čovjekomjernosti.


Karakteristike konstrukcije i postojećih elemenata, kao i potencijal uočen u kvalitetu prirodnog osvetljenja postali su inicijalni ulazni parametri za konceptualizaciju rješenja novog trening i test centra.


Crni kavez, presvučen ekspandiranom čeličnom mrežom, takođe je natkriven ravni sačinjenom od linijskih svjetiljki. Na njegovim ivicama ravnomjerno su postavljeni podesivi reflektori kojima se osvjetljava okolni prostor. Kavez je opremljen savremenim mašinama za sječenje i opremom kojom smiju rukovati samo obučena lica, te je i njegova pojavnost projektovana tako da pruži upozorenje o ograničenju pristupa. U produžetku kaveza nalazi se prostorija za testiranje proizvoda iz asortimana kompanije, snabdjevena opremom za snimanje kratkih video uputstava o testiranim proizvodima i njihovoj upotrebi.

vurt5

Prostor je opremljen stolovima koji se mogu jednostavno sklopiti i pomjerati, radi lakšeg skladištenja, kao i udobnim stolicama u korporativnim bojama kompanije, koje se posebno ističu u čistoj paleti materijala i nenametljivih boja primjenjenih u prostoru. Svođenjem na osnovne karakteristike materijala, isticanjem njihovih strukturalnih karakteristika i tekstura ostvaruju se uslovi za emergenciju efemernih ambijenata koji se smjenjuju tokom cijelog dana zahvaljujući prodiranju, refleksiji i refrakciji svjetlosnih zraka u interakciji sa primjenjenim materijalima.

Kompanija WÜRTH uspješno posluje u Srbiji od 1996. godine, kao dio WÜRTH Grupe iz Njemačke. Moderno opremljena centrala kompanije u Surčinu, savremeni logistički centar u Inđiji i prodajni Pick & Go objekti širom Srbije obezbjeđuju uslove za kvalitetno dugogodišnje djelovanje na tržištu.

tekst: Dejan Todorović
foto: Relja Ivanić

 

 LOGO WHITE

Časopis za Arhitekturu, građevinarstvo, enterijer. dizajn i ličnosti.

Kontakt


Tel: +382 (0) 20 653 271

Tel: +382 (0) 69 429 375

Tel: +382 (0) 67 210 904

E-mail: casopisprostor@gmail.com

Podgorica

 

Časopis Prostor u inboxu

PRIJAVA ZA NEWSLETTER:

We do not spam!